Om och om igen kommer det larm om gifter i leksaker, nappflaskor och andra föremål som används av barn. Är det inte, PVC, ftalater eller bisfenol så är det något nytt ämne som ses som cancerframkallande, hormonstörande eller på annat sätt skadligt.
Det är svårt som förälder att veta vilka leksaker som är säkra idag. De flesta leksaker du hittar i en vanlig leksaksaffär är enbart CE-märkta, men räcker inte till för att garantera att de är giftfria. Så vad kan du som förälder göra för att minimera riskerna och se till att dina barn får en så giftfri uppväxt som möjligt?
Undvik leksaker av plast
Ett av de enklaste tipsen är faktiskt att undvika plastleksaker så långt det går, men det är lättare sagt än gjort. Utbudet brukar inte vara så jättestort och du hittar mest leksaker för små barn. När barnen blir större lär de säkerligen vilja ha plastleksaker precis som sina kompisar. Det är även viktigt att tänka på vilka färger träleksakerna har målats med. Riktigt bra träleksaker är målade med livsmedelsfärger, vilket gör att det inte är något problem om ett litet barn stoppar dem i munnen.
När du väljer plastleksaker, se till att köpa nya om du är osäker. Reglerna för de ämnen som får finnas i plastleksaker har blivit striktare de senaste åren. Äldre leksaker kan innehålla skadliga ämnen som är aktiva i årtionden och ständigt läcker ut i omgivningen.
Hård plast mindre farlig än mjuk
Ett generellt råd är att hårda plaster släpper ifrån sig mindre gift än mjuk plast – men det är givetvis en generalisering med en mängd undantag. En hård plastleksak tillverkad i Kina utan reglering kan givetvis innehålla mer gift än en mjuk plastleksak som exempelvis är Svanenmärkt. Om en leksak luktar starkt av plast eller parfymerat bör du dra öronen åt dig och undvika att köpa den, men kom ihåg att det inte är någon garanti.
Det enda sätt som finns idag för att slippa giftiga plastleksaker är att välja miljömärkta leksaker. Det finns bland annat leksaker märkta med Svanen eller Bra Miljöval som garanterar att det inte förekommer några skadliga ämnen i produktionen.
Glöm inte tyget
Mjukisdjur är något som många missar hur giftiga de kan vara. Särskilt illa är det då ditt barn säkert sover med ett eller flera av dem i sängen. Även om de ser mjuka och fluffiga ut betyder det inte att de är fria från giftig plast. De flesta tygmaterial som används idag (troligtvis även i dina egna kläder) är plastbaserade och fyllningen brukar så gott som alltid vara det. – GOTS och ÖKOtex är två märkningar som används för att indikera säkra textilier och du kan även här leta efter de svenska miljömärkningarna.
Glöm heller inte de textilier som används i barnrummet. Även lakan, täcken och kuddar bör vara miljömärkta. Mattan på golvet i barnrummet kan även den innehålla skadliga ämnen, så se över den. Även ett gammalt plastgolv kan vara värt att byta ut till ett nytt golv av naturliga material. Så får dina barn ett lek- eller sovrum med minde kemikaliebelastning.