De gånger man anlitar en takläggare är det i många fall för ganska stora jobb. Inte sällan är det arbeten i tiotusentals-, eller till och med hundratusentalskronorsklassen. Således är det värt att lägga ned tid på att verkligen hitta en takläggare man känner förtroende för. Större urval har man i lite större städer, givetvis. Du som bor i Uppsala har till exempel fler att välja mellan än du som bor i Jokkmokk. Samtidigt bör urvalet inte påverka bakgrundskollen. Här finns ett par saker som är bra att kolla på innan du anlitar en takläggare.
Be om ett avtal
Många tvister med takläggare och hantverkare av andra slag hade enkelt kunnat undvikas genom att helt enkelt signera ett avtal. Avtalet bör bland annat innehålla överenskommet pris (eller timpris, beroende på överenskommen prismodell), takläggningens omfattning och en tidsplan. Se till att inte skriva med svävande formuleringar som kan tolkas på flera olika sätt. Försök att specificera detta så noggrant som det bara går.
Något annat att fästa på papper är vem som står för resekostnader. Bor du i Tierp men anlitar en takläggare från söder om Uppsala? I sådana fall kan dessa kostnader läggas på fakturan om inget annat överenskommes. Även städning och material är bra att få med i avtalet.
F-skattsedel
Något annat att ta hänsyn till är huruvida takläggaren har en F-skattsedel. Har de detta, kan det ses som ett bevis på att de är de själva – och inte du – som ansvarar för att betala in skatter för arbetet. Det här är att rekommendera och också det som de allra flesta föredrar. Ett undantag kan vara om du skulle hitta en takläggare med särskild kompetens eller erfarenhet, där det kan vara värt besväret med det extra pappersarbetet.
Kontakta Kronofogden
Innan du bestämmer dig för vilken takläggare du ska anlita kan det vara bra att ha kontakt med Kronofogden. Därigenom kan du se om firman har några skulder, eller om de tidigare gått i konkurs.
Att anlita en firma med stora skulder är riskfyllt, av förklarliga skäl. Om det är ett stort arbete som påbörjas, finns en risk att de hinner gå i konkurs innan det är slutfört. Vidare är det ett tecken på hanteringen av ekonomin – och därmed dina inbetalningar som kund – inte är på topp. Hur hård man är i sin bedömning är upp till var och en. En mindre summa skulder som återbetalas är inget ovanligt, och kanske inte heller något som man bör döma ut firman för. Om det däremot är mycket stora skulder finns en risk att en konkurs är stundande.
Snabba tips
- Ta in flera offerter genom offertsidor. En sökning på till exempel ”takläggare Uppsala offerter” (där Uppsala byts ut mot din ort) ger dig träffar på tjänster som skickar ut din uppdragsbeskrivning till flera aktörer inom det berörda området, i det här fallet Uppsala.
- Försäkringar. Kontrollera takläggarens försäkringar.
- Eventuella tillägg. Kontrollera vad som tillkommer, om något. Få det gärna fäst på papper, så du inte får några överraskningar när fakturan kommer.