Familj

Är tandimplantat en lösning för barn?

Som förälder handlar det om en balansgång där man å ena sidan håller koll på sitt barn, men å andra sidan också måste låta barnet leka och utforska världen. Genom lek så utvecklas fantasin, motoriken och det egna modet. Här kan man inte bromsa som förälder.

Barn måste få vara barn – med alla risker som kommer på köpet. Ser du som förälder en lekplats så är det lätt att se gungorna. klätterställningen och rutschkanan som rena dödsfällor.

Det ska du inte göra; en lekplats är lite av barnets träningsplats. Däremot så finns det naturligtvis faror som lurar i vassen. Ett fall kan inträffa och barnet kan skada sig. I de flesta fall handlar det om skrubbsår, i andra fall kan det vara riktigt illa och barnet kan bryta armen, benet eller slå ut sina tänder. De två första olyckorna går att lösa genom operation och där barnet får gå med gips i några veckor. Då det kommer till tänderna så är det värre. Där finns sällan samma enkla lösningar.

Så fungerar tandimplantat

Om du som vuxen skulle slå ut några tänder så finns det fler alternativ och ett av de allra bästa handlar om att operera in tandimplantat. Tandimplantat innebär att man borrar fast titanskruvar i käkbenet och i dessa fäster distanser som man sedan skruvar fast kronor i. De kronor som syns kommer att anpassas fullt ut efter hur dina ordinarie tänder ser ut och detta både gällande färg, form, storlek och yta. Det ger ett verklighetstroget intryck som gör att ingen kan se att det inte handlar om riktiga tänder.

En annan – större – fördel är att titan ofta tas upp av kroppen; något som gör att det finns en väldigt stor chans att det tandimplantat som opereras in också kommer att fungera precis som de vanliga tänderna. Ett väldigt bra alternativ som dock dels är dyrt och som dels också kräver att man har en käkmuskulatur som är tillräckligt stark för att skruvarna ska kunna fästas. Det senare leder oss till barn och utslagna tänder.

Tandimplantat fungerar sällan för barn

Käken är alltså en viktig parameter att ta hänsyn till då det kommer till tandimplantat. För vuxna så kan det innebära att rökare bedöms som mindre lämpliga för en operation, det kan innebära att vissa personer som tar viss medicin inte har tillräckligt starkt käkben och det kan handla om att man – på grund av ålder – inte vill ta risken.

För barn kontra tandimplantat så handlar ett nekande svar ofta om det logiska: käken är inte färdigväxt. Skulle man sätta in tandimplantat hos en tioåring så skulle detta kunna göra att de andra tänderna växer snett och att implantatet bromsar upp dem. Att jämföra med hur ett lok ser ut vid en tågolycka, om ni förstår resonemanget.

För barn finns ofta andra alternativ och – givet barnets ålder – också en god möjlighet att de utslagna tänderna är mjölktänder som ändå skulle lossna förr eller senare.

Läs mer om tandimplantat här.

Familj

Är det okej att godkänna fillers till en tonåring?

Skönhetsindustrin har alltid haft en dragningskraft hos yngre människor. Det är heller inte så konstigt då det är under tonåren som man ofta känner sig som mest missnöjd med sin egen kropp och vill förändra denna. Det kan leda till sjukdomar och det är inte ovanligt att man kan se hur unga tjejer utvecklar ätstörningar som en följd av de komplex de skaffar sig för sin egen kropp.

Som förälder så måste man dels vara medveten om detta och dels också uppmärksam på sin tonårings beteende. Tycker man att det skett en kraftig förändring gällande vikt, beteende, överdriven träning eller en alltför stram kosthållning så bör man också agera. Det går inte att stoppa huvudet i sanden i dessa frågor.

Hur ska man då tänka gällande ingrepp och annat? Det är svårt att säga då varje tonåring dels är unik och då varje typ av behandling också är det. Rent generellt så finns det – tack och lov – åldersgränser som förbjuder vissa ingrepp såsom exempelvis en bröstförstoring eller ett rumplyft. Dessa finns där av en anledning och denna tycker vi att man ska använda sig av som förälder även då det kommer till frågan om andra ingrepp och behandlingar.

Håll dig skeptisk – kroppen är inte färdigutvecklad

Argumentet är ganska självklart: en tonårings kropp är långt ifrån färdigväxt. De små brösten kan växa, den stora näsan kan vara en del av den pubertet som tonåringen går igenom, den runda kroppen en följd av hormoner och huden som finns under hakan kan bero på att ansiktet håller på att utvecklas. Och så vidare. Kroppen utvecklas enormt under den här perioden och det gäller även det rent mentala. Det är jobbigt att gå igenom en pubertet.

Som förälder så bör man ställa sig skeptisk till de frågor (läs tjat) som en tonåring kan ha om att få genomföra olika typer av behandlingar i syfte att förändra sin kropp. Även om det handlar om ofarliga sådana – som exempelvis fillers, botox och tandblekningar.

Varför? Jo, för att man bygga på komplex genom att tillåta dessa. Om du låter din tonåriga dotter få fillers injicerade på en klinik i Stockholm – vilka signaler sänder det då? Att hennes naturliga läppar inte är vackra nog? Det är definitivt en möjlighet, men det är samtidigt en väldigt komplex fråga. Som sagt: fillers är att anse som en riskfri behandling och här kanske man kan släppa lite på tyglarna.

Åldersgräns även för fillers

Fillers kan vara okej, men även den behandlingen kommer med restriktioner. Många kliniker kräver att man är över 18 år, andra att man är över 16 år. För att få injicera fillers krävs därför målsmans intyg och det innebär att du bestämmer. Och: skulle du vackla i frågan och eventuellt känna att din dotter kan få fillers injicerade – då är det också du som bestämmer var behandlingen ska ske.

Det finns en uppenbar risk – som med allt som rör tonåringar – att din dotter söker sig till någon oseriös aktör och genom detta också frå problem. Att fillers är riskfritt förutsätter att behandlingen sker på en klinik som har vana, som är hygieniska och där personalen är utbildade. Du vill inte att hon får fillers injicerande i sina läppar i någon källarlokal i utkanten av Stockholm, eller hur?

Den här frågan är, som sagt, inte helt lätt att lösa. Utgå från din egen tonåring, hur mogen hon är, vilken ålder hon har och om hennes önskemål kommer inifrån eller från någon typ av yttre påverkan – exempelvis någon känd influencer. Du känner din dotter bäst. Men, själva grundtanken måste ändå vara att det är bättre att hon väntar till dess att kroppen är färdigväxt och till dess att hon är myndig och därmed fattar sina egna beslut.

Barnbloggen

Thermopool om man ska ha pool utomhus

Att det är många barnfamiljer som funderar på att bygga egna pooler i sina trädgårdar eller inomhus är inte så konstigt. Den senaste sommaren har påmint om nödvändigheten att kunna svalka sig när det behövs. Både husdjur och människor går åt när det är för varmt. Man kan ju inte direkt bosätta sig på stranden, även om man kanske skulle vilja det. Att vistas bland andra på en strand, som packade sillar lockar mycket få. Då är alternativet att göra sin egen pool.

Så vad för slags pool är det man ska bygga då? Finns det så många olika sorter? En pool är väl en pool är väl en pool? Så är det ju inte riktigt. Även om man tänker sig en pool som en större balja med vatten, finns det trots det stora variationer.

Pool byggd av sten

Det mest klassiska är att bygga en pool av stenmaterial. Det är sådana man ser i badhus och är en klassisk konstruktion för en pool. Man får en hållbar pool, men den är kall. Ska den vara utomhus får man räkna med att den håller värme ganska så dåligt. Den är vacker att titta på, men det räcker föga när man fryser i poolen, särskilt små barn är känsliga för att poolen är kall när de ska bada i den.

Pool byggd av glasfiber

Man kan även bygga en pool av glasfiber. De är också väldigt vanliga. Det är den slags pool som man oftast ser hemma hos folk. Det är ett hållbart material och passar utmärkt inomhus. Dessa behåller värmen i poolen bättre än de av stenmaterial, men är ändå inte den slags pool som håller värmen bäst.

Pool byggd av isolerblock

Bygger man en särskild Thermopool då får man en pool som verkligen kan behålla värmen i poolen. Dessa slags pooler är de som passar bäst för barnfamiljer och om man vill ha den utomhus är det denna pool som man bör bygga. Har man dessutom ett pooltak – vilket man måste ha – hjälper pooltaket till att värma poolen då solen står högt på himlen, och hjälper till att behålla värmen i poolen när solen har gått ner. På det sättet kan man bada i poolen även under kvällstid.

Ska man bygga en pool är en Thermopool den som gäller när man bor så här högt uppe i Norden som de flesta svenskar gör. Då får man en hållbar, snygg pool som är barnvänlig.