Dagens juridik rapporterar om att antalet vårdnadstvister har ökat, åtminstone enligt den egna undersökningen Familjerättsbarometern som gjordes 2016, även om det är några år sedan, ser man en tydlig ökning av antalet upprättade rättsfall med vårdnadstvister som mål. På tio år har antalet vårdnadstvister fördubblats; 2005 var de 2.628 och 2014 var de 5.692.
Mer infekterade och aggressiva vårdnadstvister
De har dessutom blivit mer infekterade och svårare för alla inblandade parter. De har blivit mer aggressiva och flera jurister som har intervjuats berättar om föräldrar födda under 1970-talet eller början på 80-talet som anser sig ha rätt till en ”millimeterrättvisa” när det kommer till de gemensamma barnen. Flera jurister anser också att vårdnadstvisterna inte egentligen hör hemma i en domstol. Som en av de intervjuade formulerar det: ”Alltför många borde kunna lösas utanför rätta; problemen saknar ofta juridisk karaktär”.
Domstolarna dömer felaktigt mot barns bästa
Andra jurister menar att domarna i vissa fall dömer rakt emot det som är bäst för barnen. De menar att domarna använder samma ”millimeterrättvisa” och anser att båda föräldrarna ska ha lika stor ”rätt” till barnen, trots att det är rakt emot vad som är bättre för barnet i fråga: ”Ibland är det inte alltid till barnets bästa att ha kontakt med den ena föräldern. Vidare att man är hårdare med umgänge, att det även ska vara omfattande umgänge för små barn.”
Det är alltid barn som är förlorare
Och det är alltid barnen som är förlorare både när föräldrar tvistar och när domare bestämmer om barnen varken genom att ta hänsyn till rimlighet, hänsyn till barnet eller att lyssna på barnet självt, trots att det är just vad lagen säger att de ska. Är du i behov av tips och stöd i en vårdnadstvist i Stockholm? Här hittar du mer information.