Barnbloggen

Så väljer du familjebilen

Hur ska en bil vara för att den ska kunna klassas som en ”familjebil”? För en familj är ju det främsta att bilen rymmer alla familjemedlemmar (så klart) men ofta händer det ju att man som förälder även skjutsar andras barn, till fritidsaktiviteter eller till och från dagis, skola eller annat.

Så några viktiga kriterier för att en bil ska uppfylla epitetet ”familjebil” kan ju vara att den är praktisk, säker som bil, ekonomisk – många barnfamiljer kämpar med sin ekonomi, och att den är ett bra miljöval.

Säkerhet

De bilar som säljs som säkra, och som även bevisar det i tester är Volvo och Volkswagen. Dessa bilar har år efter år klarat sig mycket väl i krocktester. Volvos V70, liksom V60 har alla fina chassin som verkligen håller mycket bra i krocktester. Även BMW 5-serie har fina och mycket säkra bilar. Den som kanske äger en gammal Saab 9-5 kombi, äger en riktigt säker bil, som klarar av de värsta krocktesterna. Subaru Outback är en bil som har kommit alltmer på den svenska marknaden som en säker bil, med 4-hjulsdrift.

Rymlighet

De allra flesta Volvo bilarna som är kombibilar, är rymliga. Det gäller speciellt V-serierna som är kombibilar. Samma gäller BMW 5-serierna, liksom Volkswagen Passat som är av kombimodell. Det samma gäller uppstickaren Subaru Outback som en mycket rymlig bil och därför passar bra som familjebil.

Ekonomisk

De mest ekonomiska bilarna är de asiatiska bilarna; som Subaru, Kia och framför allt Toyota. De är alla snåla bränslebilar, har billiga reservdelar och ett lägre första handspris än både Volvo, Volkswagen och BMW.

Bra miljöval

Bra miljöväl är definitivt alla elektriska bilar, även om utvecklingen har varit trög, men nu kommer antagligen elbilsutvecklingen att komma ikapp den första och större efterfrågan. De allra flesta bilar som har någon utvecklingspotential har kommit under de senaste 5 åren som elbilar. Hit hör Totyota Prius Plus, men inte Volvos bensinbilar, som har som tradition att verkligen dricka bensin.

Sugen på att byta bil?

Så om du är sugen på att byta till familjebilen kan nämnda kriterier hjälpa så att man tänker på de viktiga egenskaperna när man väl säljer en bil som ska rymma hela familjen. Har man redan en bil kan man vilja få den såld och gör så att man har råd med en större och dyrare bil. Vänder man sig till en bilhandlare, kan handlaren vilja köpa din gamla bil och du får lägga till pengar på mellanskillnaden.

Okategoriserade

Bäst ta körkort i Stockholm

Varför är det bäst att ta körkort i Stockholm? Stockholmsungdomarna som vill vara säkra på att ta sitt körkort åker miltals ut på landet för att ta det där. Där finns det bara en rondell, en S-sväng och sedan är det bara landsvägar så långt ögat når och det är bara att gasa på och köra långa raksträckor.

De som väljer att ta sitt körkort i Stockholm, däremot lär sig dra sin bil, i trafikstockningar, i hundratals rondeller, flerfiliga motorled – om om man väljer fel fil hamnar på andra sidan stan och i övrigt en svårnavigerad trafik som dessutom är mycket snabb, stressig och svår att hitta i. Har man klarat av att ta i sitt körkort i Stockholm, klarar man sedan av att köra bil var som helst i världen. Svårare är det för den stackare som har tagit sitt körkort i Flen, Trosa eller Strängnäs.

Säkrare körkort numera med halkbana

Det är säkrare körkort som man tar numera när man kör på halkbana innan man får sitt körkort. På så sätt ser man till så att man är förberedd för att köra på hala vägar och blir inte lika paralyserad av den hala vägen när bilen inte beter sig som man tänker sig. Har man då kört på ett halt underlag vet man mer om hur en bil kan bete sig och är mer och bättre förberedd över hur bilen kör när den befinner sig på halt underlag igen, men då på en riktig väg.

Riskettan och Risktvåan

När man tar körkort så är man tvungen att gå både Riskettan och Risktvåan som innebär att man går en utbildning som handlar om vilka risker som man kan råka ut för när man kör bil, och en förberedd bilist är en säkrare bilist än en som inte är det. Man är med och bättre förberedd som bilist.