Barnbloggen

En uppfinning som ger kraft

En uppfinning som ger kraft

Uppdaterad: 24 mars 2021

Många människor tar idag elektriciteten för given. Vi bara sätter sladden i väggen och allt fungerar. Är vårt beroende omättligt? Hur hamnade vi här? Och vad kommer att hända i framtiden?

Kylskåp, golvvärme, belysning eller datorer; våra hem är fyllda av saker som kräver el. Har du varit med om ett strömavbrott så vet du hur beroende vi är av den. Så har det förstås inte alltid varit. Att det blev möjligt att lysa upp sitt hem och att kunna läsa under en lampa var revolutionerande. Det blev inte bara ljusare utan också säkrare när man inte behövde sätta eld på fotogen i gatlyktor eller bordslampor. Till en början producerades kraften lokalt, så det var ett stort steg när det blev möjligt att leda kraften i ledningar tvärs över städer och länder.

Att fördela kraften

Elektricitet skickas genom nät som är nästan lika viktiga som själva strömkällan. I Sverige får exempelvis vattenkraften från norr färdas lång väg söderut för att nå fram till sitt mål. Detta måste fungera när det ska installeras laddstolpar för elbilar eller byggas datorhallar.

De bästa näten är de som kan anpassas till nya lösningar, såsom vindkraft eller solkraft. Många jobbar för att ersätta oljan med förnyelsebara källor, men det är svårt att hitta den perfekta lösningen. Till exempel så ger ju varken solkraftverk eller vindkraftverk någon elektricitet en sommarnatt utan vind. Många olika energislag måste hjälpas åt för att vi ska få den kraft vi behöver. Här är några saker vi kan göra för att minska vår konsumtion av el: sänka temperaturen inomhus, duscha snabbt och effektivt, skaffa smart belysning och isolera fönster och väggar om de är otäta.

Energi i framtiden

De flesta apparater vi använder blir allt mindre och effektivare hela tiden. Tänk på TV och datorer till exempel. Att hitta material som leder själva elektriciteten snabbare är också något alla industrier och branscher är upptagna med just nu. Att få upp hastigheten tio gånger och minska värmen som skapas med hälften är stora framsteg som gjorts med nya material. Detta kommer att märkas i elbilars batterier, men också de material som används när vi ska installera laddstolpar där hemma eller ute i samhället. Att maskiner kan kommunicera med varandra, upptäcka och korrigera fel är en annan väg som utforskas nu. Smarta hem där du kan låna el av laddstolpen till bilen eller kylen talar om att mjölken är slut blir vanligare.