Allt vi gör i livet är omgärdat av lagar och regler, både officiella – som lagtexter och regelverk – och mer underförstådda moraliska regler och ”oskrivna lagar”. I normala fall brukar vi Stockholmare inte fundera så mycket kring detta, vi stretar på med våra vardagliga bestyr och lever tillsammans i våra olika och brokiga familjekonstellationer.
Det är när familjeidyllen krakelerar som de officiella lagarna och reglerna kring vad som egentligen gäller gör sig påminda. Att skilja sig och hamna i en konflikt om bodelningen, eller ännu värre, om vårdnad eller umgänge med barnen, är en uppslitande och psykiskt och fysiskt påfrestande process som dessutom tyvärr ofta blir offentlig när advokater, domare, skolpersonal och alla möjliga människor dras in.
Ett paraplybegrepp
Det är här familjerätten kommer in. Familjerätt är det begrepp som används för att sammanfatta de lagar och regler som finns för att reglera människors familjeliv. I detta begrepp innefattas regler om äktenskap, samboförhållande, skilsmässa, vårdnad av barn, umgängesrätt, adoption – kort sagt, allt familjerelaterat. Familjerätt är ett såpass stort område att de advokater och jurister som ägnar sig åt det ofta har det som enda specialområde. Man kan alltså räkna med att en familjerättsadvokat kan si sak på djupet.
Vilka lagar är det då mer specifikt som ingår i begreppet familjerätt? Ja, det är en lång rad, men de två viktigaste är äktenskapsbalken och föräldrabalken. Även ärvdabalken är ett stort område juridiskt, eftersom det inte är ovanligt med arvstvister bland efterkommande, särskilt om testamente saknas.
Hur påverkas jag av Föräldrabalken?
Men eftersom den här bloggen handlar om barn är det kanske Föräldrabalken som väcker störst intresse. Vad innehåller den och på vilket sätt påverkar den dig som förälder? Ja, till att börja med kanske du märkte av den direkt när du blev förälder? Beroende på om du var gift eller ogift, man eller kvinna, har ditt föräldraskap olika status redan från ditt barns födsel. Är du man och inte gift med barnets mamma blir du inte automatiskt far till barnet och måste genomgå ett faderskapstest för att klassas som barnets far. Du får inte heller vårdnaden om barnet förrän ni båda ansöker om gemensam vårdnad. Enskild vårdnad om barnet tillfaller modern när föräldrarna inte är gifta.
Gift är bäst?
Det är tydligt att lagarna om föräldraskap prioriterar de som är gifta. I Föräldrabalken är äktenskapet fortfarande den grund på vilket samhället vilar, om man säger så. Dock anses frågan om gemensam vårdnad väldigt viktig i Sverige. Detta baseras på FN:s barnrättskonvention som konstatera att alla barn har rätt till båda sina föräldrar och att barnets bästa alltid måste sättas i första rummet.
Vårdnad och umgänge
När ett par skiljer sig eller separerar blir det automatiskt så att föräldrarna fortsätter ha gemensam vårdnad och ska ta viktiga beslut om barnet tillsammans. Kommer de inte överens och någon av föräldrarna vill ha ensam vårdnad, måste denne stämma den andra föräldern inför domstol, en så kallad vårdnadstvist. Då behöver båda parter ta hjälp av expert på familjerätt i Stockholm. Även om en av föräldrarna får ensam vårdnad måste barnet fortfarande få träffa den andra föräldern regelbundet. Detta enligt den så kallade umgängesrätten. Föräldern som har vårdnaden måste respektera umgängesrätten, annars kan hen bli av med vårdnaden.
Inte helt perfekt
Men om nu gemensam vårdnad anses så oerhört viktigt i Sverige, varför är det då sånt krångel för ogifta par att få gemensam vårdnad när barnet föds? Ja, det kan man fråga sig, och sanningen är den att föräldrabalken, och även andra lagområden inom familjerätt, inte på alla punkter är helt up to date med moderna familjekonstellationer och modernt leverne. Lagarna har fått kritik av en mängd olika skäl och de är under ständig översyn. Det är inte omöjligt att vi kommer att få se flera ändringar inom de lagområden som utgör familjerätten de närmaste åren.