Om ett barn misstänks fara illa i hemmet kan socialtjänsten besluta att barnet ska omhändertas enligt LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. LVU ger socialtjänsten rätt att tillfälligt överta vårdnaden om barnet och placera det i ett familjehem (fosterhem) eller ett behandlingshem om barnet har någon form av missbruksproblem. Det kan vara både föräldrarna eller barnet självt som är orsaken till att det far illa. I det första fallet kan det till exempel vara fråga om fysisk eller psykisk misshandel eller annat övergrepp, i det senare kan det röra sig om ett missbruk, självskadebeteende eller liknande som föräldrarna inte lyckas stoppa.
Ska vara det bästa för barnet
När ett barn blir omhändertaget enligt LVU sker det oftast mot både barnets och föräldrarnas vilja, men det kan också vara så att föräldrarna eller barnet kontaktat socialtjänsten och bett dem ingripa. Om ditt barn blir omhändertaget enligt LVU sker det oftast efter att socialtjänsten gjort en utredning av ditt barns situation och kommit fram till att det bästa för barnet är att vården tillfälligt förläggs utanför hemmet. För att ett omhändertagande ska kunna ske krävs förutom en utredning även ett beslut i förvaltningsrätten.
Omedelbart omhändertagande
Men det kan också vara så att socialtjänsten anser att barnet omedelbart behöver tas ur hemmet. De har då rätt att besluta om ett omedelbart omhändertagande och har sedan fyra veckor på sig att göra klart utredningen och få ett beslut i förvaltningsrätten. Ett omedelbart omhändertagande är ofta en väldigt dramatisk situation som kan behöva handräckning av polis. Det bör i det längsta undvikas, eftersom en sådan situation kan vara väldigt traumatisk, framför allt för barnet.
Du kan överklaga med hjälp av en LVU-advokat
Om ditt barn blir omhändertaget enligt LVU kan du överklaga beslutet, men du bör försöka att inte hamna i konflikt med socialtjänsten för att inte förlänga vårdperioden i onödan. Även om du tycker att beslutet är felaktigt bör du acceptera det och föra fram dina argument i saklig ton och i rättslig ordning. Ett beslut om LVU kan överklagas i kammarrätten och sedan i högsta förvaltningsdomstolen. Innan du överklagar ska du alltid kontakta en bra LVU-advokat som kan hjälpa dig att bedöma din situation och dina chanser att lyckas få rätt. Till förhandlingarna har du sedan rätt till ett offentligt biträde som bekostas av staten. Du är då fri att använda din egen advokat som offentligt biträde, vilket kan vara en stor fördel om du har hittat en advokat du känner dig trygg med och som satt sig in i ditt fall. Här finns en advokatbyrå som specialiserat sig på sådana ärenden: http://www.lvuadvokat.se.
Socialtjänsten är ansvarigt för barnet
Om du inte lyckas få rätt i din överklagan kommer vården om ditt barn pågå i minst sex månader, och som längst tills barnet fyllt 18 år. Lagen säger att vården ska upphöra så fort behovet inte längre finns. Det är socialtjänsten som ansvarar för att barnet får god vård i familjehemmet, och de är skyldiga att var sjätte månad göra en omprövning av beslutet. Kan du vid en omprövning bevisa att du uppfyller kraven för att ge ditt barn en god vårdnad kan barnet få flytta hem igen.
Under tiden barnet är placerat i familjehem har du i de flesta fall ändå rätt att träffa barnet och tala med det i telefon, om socialtjänsten inte anser att det är skadligt för barnet. Från att barnet fyllt 15 år har det också rätt att själv överklaga beslutet om vårdnad. Även barnet har då rätt till ett offentligt biträde som talar i dess sak.
Tid för eftertanke
Att få sitt barn omhändertaget är en traumatisk och kränkande upplevelse och du ska absolut överklaga beslutet om du tycker att det är felaktigt. Anlita då en erfaren LVU-advokat som kan hjälpa dig att processa. Men du bör samtidigt reflektera över vad som fått socialtjänsten att fatta beslutet, och tänka över om det finns något i ditt eget beteende som du kan ändra som kan vara till barnets fördel. Det kommer dessutom att öka dina chanser att få tillbaka ditt barn snabbare.