Vad är en bröstarvinge och vad innebär detta i samband med att dödsfall. Vad är en arvsrätt – i vilken ordning – och – får man ärva? Vi ska titta lite närmare på den rent juridiska i samband med att en närstående avlider och där man som familj ska fördela arvet mellan sig.
En bröstarvinge är beteckningen på en släkting i rakt nedstigande led till den avlidne. Det innebär att om pappa dör så är barnen bröstarvingar. Skulle det vara så att barnen också är avlidna så är eventuella barnbarn de som står som bröstarvingar – och så vidare. En bröstarvinge står i första ledet i samband med att ett arv ska fördelas – man räknas till den första arvsklassen. Det innebär att man har rätt till sin arvslott, vilket är något som endast kan kränkas genom ett skrivet testamente.
En bröstarvinge har rätt till sin laglott
Man ska emellertid även vara medveten om att ett skrivet testamente inte kan stryka en bröstarvinge helt från sin del av arvet. Skulle den avlidne ha skrivit ett testamente där en bröstarvinge stryks så kan denne vända sig till Tingsrätten och ansöka om sin laglott. Laglotten är hälften av arvslotten och arvslotten i sin tur beror på hur mycket som finns att ärva. För att förenkla kan vi säga att en pappa avlider och efterlämnar en totalsumma om 500.000 kronor och har två barn – bröstarvingar. Deras respektive arvslott ligger på hälften av denna summa – alltså 250.000 kronor var. Skulle pappan i det här fallet ha skrivit ett testamente där han trycker på att den äldsta sonen ska ärva allt så kan den yngre bröstarvingen kräva jämkning. Genom detta har han i så fall rätt till hälften av 250.000 kronor – vilket ger 125.000 kronor.
Obs! Man kan aldrig stryka en bröstarvinge från ett arv, däremot kan man inskränka hur pass mycket en sådan får genom ett skrivet testamente. Vi kan här nämna att det inte är ovanligt att en avliden testamenterat hälften till en sambo och att man genom detta också innebär att man inte kränker sina bröstarvingar som fortfarande har rätt till sin laglott.
Ta hjälp för att undvika en arvstvist
En arvstvist inträffar då släktingar och familj till en avliden inte kan komma överens om vem som ska ha vad. Tyvärr är detta vanligare än vad många tror – något som har en naturlig förklaring som ligger i de stora känslor som ett dödsfall för med sig. Dessa kan blockera rationalitet och förhindra logikens lagar; man tänker på sig själv och man glömmer att ett arv och fördelningen av ett sådant följer givna regler och lagar. Ett enkelt sätt att slippa arvstvist är därför att ta professionell hjälp i samband med att en bouppteckning ska göras och ett arv ska fördelas. Den hjälpen finns i form av en jurist specialiserad på arvsrätt. Det kostar förvisso pengar, men å andra sidan så slipper man framtida konflikter mellan de man egentligen håller allra kärast: sin familj och den egna släkten.
Läs mer om arvsrätt på https://www.arvsrätt.nu