Ett återkommande orosmoment för husägare, speciellt för barnfamiljer, är kalla vintrar med en krånglande värmepanna. Rädslan att vakna upp på morgonen i ett nedkylt hus med blåfrusna barn skapar stress och oro och gör att man har svårt att sova. Med en elpatron kan man försäkra sig om att uppvärmningen inte slutar fungera, men i gengäld blir det väldigt höga kostnader när man måste använda el till att värma upp huset.
Dyrt och farligt för miljön
På det stora hela är det både dyrt och skadligt för miljön med en värmepanna, speciellt om den drivs med olja. Oljepriset har gått upp väldigt de senaste åren på grund av internationella prishöjningar och miljöskatter, och det som kanske verkade som en bra och billig lösning när huset en gång byggdes har mer och mer utvecklats till ett problem, en allvarlig nackdel med huset. Men det behöver inte förbli så!
Byt till ett bättre system
Lyckligtvis går det relativt lätt att byta ut en värmepanna till ett mer miljövänligt och billigare alternativ – en värmepump. Ett hus med värmepanna har redan ett vattenburet uppvärmningssystem med radiatorer, till vilket man istället för värmepannan kan koppla en värmepump. Värmepumpar utvinner värme ur naturen runt huset; luften, vattnet eller jorden. Den effektivaste och i det långa loppet billigaste metoden är bergvärme.
Hur fungerar bergvärme?
Bergvärme utvinner den solvärme som finns lagrad i berggrunden. Det görs genom att en slang, en så kallad kollektor, leds ner i ett djupt borrhål på tomten och hämtar upp små mängder värme, som sedan leds upp till en värmepump som finns installerad i huset. Värmepumpen förstärker värmen med hjälp av kompressorer och värmeväxlare och leder det sedan direkt till husets vattenburna värmesystem. Moderna värmepumpar är otroligt effektiva på att utväxla höga temperaturer även ur väldigt små mängder värme, vilket gör att systemet fungerar utmärkt året om.
Hur installerar man bergvärme?
När man installerar bergvärme borrar man ett djupt hål ner i berggrunden. Hur djupt man måste borra beror på hur stort huset är, men ungefär 100-150 meter är vanligt. Borrar man tillräckligt djupt och lite till kommer man med dagens moderna bergvärmepumpar att kunna utvinna mer än tillräckligt med energi för att klara värmehållningen året runt. Det som kostar är borrningen och bergvärmepumpen. Det är dyrt, man räknar med att installationen för bergvärme ligger på någonstans mellan 100 000:- och 150 000:-. De pengarna har man dock tjänat in på bara några år på grund av sänkta kostnader, sedan har man ett extremt billigt och pålitligt system som man inte behöver oroa sig för.
Spara pengar i det långa loppet
Som barnfamilj vill man kunna lägga pengar på resor, aktiviteter, kurser och sommarläger. Man vill inte lägga dem på räkningar för el och olja samt reparationer på en uråldrig oljepanna. Har man råd att ta den initiala kostnaden för installation av bergvärme är det i allra högsta grad en invertering för framtiden. Energikostnaderna kommer att minimeras och samtidigt kommer nattsömnen att bli mycket bättre av vetskapen att det finns ett stabilt system som klarar värmehållningen året runt.
Mer om bergvärme: http://www.bergvarmestockholm.com/.